czyli wszyscy za 1 sekundowym protectem ,te rozwiązanie było by najlepsze .A ja powracam do mojego pierwszego posta co z mapami??? ,czy jest nadzieja że kiedykolwiek zostanie coś dodane .Czy raczej nic z tego ??
Czyli widzę ze HA sie zmienił a nowych mapek jak tym bardziej kompetentnych adminów na serwie nie ma i nie będzie ????? Bo nie ma komu zrobić porządku Jak jakiś [ ocenzurowano! ] wejdzie !! Czy tym bardziej ma haxa PO co 10 czy więcej ADMINOW NA SERWIE DLA ludzi Którzy grają raz na tydzień ??
Lub wpadną na 5 min na serwa ??
Trzeba coś z tym zrobić
Wiek: 24 Dołączył: 04 Mar 2007 Posty: 2069 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009 13:55
killer ile ty masz lat ? do szkoly nie powinienes isc ? a moze do pracy juz czas ? wiesz, ludzie maja swoje zycie, a jak masz z kims problem na servie to robisz demko ze statusem i juz po nim, a ja jak wchodze to nawet nie wiesz ze gram bo mnie nie znasz, wiec czego klapiasz ozorem, a moze sam bys chcial adma, ale ja w tej sytucji nie widze dla ciebie jakich kolwiek szans, zreszta nie widze tez szansy na adma dla nikogo innego z dm
killer masz pecha... bo pare razy z Dannym siedzielismy na DM i gralismy dosc sporo czasu... a to ze nie znasz adminów z GGT, którzy maja tez władze na DM to jak Danny napisał po co kłapiesz ozorem... ale w sumie to samo tyczy sie Ciebie na serwie... juz wiele razy korciło mi dac Ci muta, bo Ty chyba na pogaduszki wpadasz do gry bo non stop słychac Ciebie i Twoje narzekanie i czasami nawet przekleństwa o ile mnie pamiec nie myli.
grałem teraz dużo na DM i powiem, ze nie widze ŻADNEJ KOMPETENTNEJ osoby, która by mogła objac stanowisko admina na GGDM!!!! DOSŁOWNIE ŻADNEJ!!!!... dlaczego ?? bo zachowujecie sie gorzej niz dzieci i nie potraficie spokojnie wytłumaczyc, tylko do razu wtedy leca przekleństwa... a po za tym wiekszosc bardzo nagina lub łamie czesto regulamin, wiec to sie mija z celem dosłownie.
ja moze jeszcze powiem tak.... chcesz zeby cos zrobic z serwerm ?? to najpierw zacznij od SIEBIE!! bo nie admin tworzy serwa tylko gracze... gdyby gracze byli by ok to admin by tylko ewentualnie mapki zmieniał i cziterow wywalał nic wiecej.
jezzzzuuuu Nemesis nie spamuj.
To jest opcja YOU ktora ja tez mam w podpisie!!!!
a tak pozatym ja mogl bym byc admem GGDM gdybym gral tam xDDDD
zreszta Driver nie placz !!! Arko nie jest juz H@ za to XaZaX nie ma jeszcze hasla do FTP!!!!
Gadalem z nim ostatnio i dopiero za jakis czas wprowadzi pomysly w zycie!!!
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam,
blackburn
_________________ ej Gość wbijaj na fabryke 4 Fun
[PL] Fabryka 4 Fun |J&D| - 95.160.171.20:27015
http://blackburn001.mybrute.com
Cierpliwości, trzeba nad tym trochę posiedzieć. A co do adminów to Mróz ma całkowitą rację...
_________________ Gość has been killed by Dup Szot | XaZaX's Knife
Dup Szot | XaZaX won!
"Jeżeli wszystko inne zawiedzie, padnij. Nie jest to dobra strategia defensywna, ale na chwilę lub dwie znacznie podnosi na duchu."
Mam takie pytanko do innych. Czy macie też coś takiego, że jak wchodzicie na serwa to po chwili zostajecie skickowani za wysoki ping?? Ze mną się tak dzieje mimo, że ping mam w okolicy 40-50ms, dopiero jak za drugim razem wejdę to wszystko jest OK. Nie wiem czy to jakiś u mnie problem, czy może to wina serwera.
Trzymam do ciebie jak najbardziej, ale sam przyznaj ze jednak brakuje...
Rozumiem ze jestes czlowiekiem pracujacym i szacun ci za to ale naprawde, brakuje kandydatow na admina ;(
_________________ ej Gość wbijaj na fabryke 4 Fun
[PL] Fabryka 4 Fun |J&D| - 95.160.171.20:27015
http://blackburn001.mybrute.com
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 22:01
Panowie,
Ja wrócę do tematu głównego tego wątku - bo czytam Was i widzę, że jedni najeżdżają na drugiach. Wypunktuję tylko parę kwestii i od razu zaznaczę, że wysłałem do Xazax na priv konkretną propozycję rozwiązania wszystkich poniżej opisanych problemów/kwestii.
Słowo wstępu: uwielbiam grać na GG DM @ Vectra. Szacun dla wszystkich, którzy przyczynili się do powstania tego serwera. Gram na GG DM @ Vectra od 2007 r., głównie wieczorami (gdy moje dzieci śpią i wychodzi tego koło kilkunastu godzin tygodniowo. Jak ktoś ma wątpliwości - niech spojrzy w rank na Szaffi (PL). Ci, którzy grają gdy jestem na serwie pewnie mogą przyznać, że problemów ze mną nie ma. Niektórzy się śmieją, że w życiu na serwie nie przekląłem.
Kilka moich obserwacji a także sugestii:
- GG DM @ Vectra nie zmienia się od 2007 r. czyli od czasu kiedy tu gram. Żadnych map nie przybyło. Przez kilka miesięcy nie działało głosowanie na mapy niestandardowe. Niedawno zostało to poprawione - co nie zmienia faktu, że nowych map jak nie było tak nie ma.
- Spawn Protect został wyłączony w sposób nieprzemyślany. Takie rzeczy trzeba robić z głową. Mi nie przeszkadza osobiście, że został wyłączony, ale słabsi gracze mają z tym problem. Nie można tego problemu niezauważać. Rozwiązanie poniżej.
- !give na serwerze jest nadużywany do przeładowywania broni. Rozwiązanie też opisuję poniżej
- Serwer działa na Tick 66 (jak ma dobry dzień), ale przez to, że nie wymusza ustawień u graczy, to wchodzą na niego osoby ze złymi ustawieniami (np. cmdrate 20), które psują grę sobie i innym. I proszę by osoby, które nie wiedzą jaki wpływ ma rate, cmdrate i updaterate naprawdę nie zabierały się za komentowanie tego co piszę. Niech serwer sobie nawet działa na Tick 66 ale stabilnie - nie potrzeba wiele poza wymuszeniem odpowiednich ustawień u graczy.
- !stuck także jest na serwerze nadużywany do podbicia HP na 100% albo przerzucenia w inne miejsce.
- Poza autokickiem za bluzgi na chatcie (co bardzo cenię!) serwer nie ma istotnych zabezpieczeń przed nieregulaminowymi zachowaniami graczy: TK, kampieniem.
- Mechanizm kar typu "timebomb", "freeze" etc. penalizuje nie tylko gracza który zawinił, ale także innych i jako taki powinien być usunięty. Są inne normalniejsze rozwiązania. Także poniżej piszę.
- Serwer się nie rozwija. Konfiguracja, którą ktoś postawił kilka lat temu - nadal trwa. Z jednej stromny dobrze - bo konfiguracja jest wygrzana, ale z drugiej strony pokazuje to jak bardzo serwer jest zaniedbany przez zarządzających. Wystarczy porównać z konfiguracją GG Turbo @ Vectra, która jest bardziej dopieszczona z tego co widzę i słyszę. To tamten serwer jest oczkiem w głowie a GG DM wydaje się, że już został puszczony samopas bo jak wielu adminów ocenia jest tu słabo...
- Prawa admina ma wiele osób, ale ja regularnie widuję niewielu (bez wymieniania będzie). Ja wiem, że się chowacie pod różnymi nickami. Ale albo Was nie ma albo nie reagujecie w wielu sytuacjach. Mam wrażenie, że większość adminów spędza większość czasu na GG Turbo a nie na DM.
- Brak votemap lub RTV
Panowie (i Panie o ile czytają) - powyższe to moje subiektywne opinie do którym mam prawo. Każdy z Was może mieć inne zdanie, ale chcę się z Wami tym podzielić licząc na to, że nawet najwięksi oponenci choć część z tych uwag uznają za zasadną.
Propozycje rozwiązania wielu opisywanych wyżej kwestii:
- GunGame5 działa już stabilnie. Ma rozwiązanych wiele problemów z GG4 (na którym pracuje DM @ Vectra). Jego wdrożenie rozwiązałoby większość problemów. A wiem o czym mówię bo taki serwer już wystawiłem w konfiguracji wzorowanej na Vectrze (niektóre osoby już grały na nim i wiedzą). Chętnych zaproszę, ale wcale nie chcę robić konkurencji. Poniższej opisuję parę mechanizmów które wdrożyłem a które korygować mają minusy konfiguracyjne GG DM @ Vectra.
- Spawn Protect - rozwiązaniem jest ustawienie protecta na 1 sekundę. Wystarczająco długo. Dodatkowo restrykcja, że "jeśli gracz spawnujący się zabije na spawnie - nie dostaje levela". Testowałem inne ustawienia, ale to jest optymalne (nie tylko w mojej opinii). To kończy zabijanie na duchu z kosy etc.
- !give - niepotrzebny w GG5. Uwierzcie, że tam zawsze daje dobrą broń. A jednocześnie kończy się przeładowywanie metodą !give
- !stuck - także niepotrzebny na GG5 bo jest wiele zabezpieczeń przed stuck'owaniem graczy. Tylko przy źle zaplanowanych spawn pointach jest problem, ale z tym radzi sobie samodzielnie planując spawn pointy.
- Kary za TK - wystarczy "Forgive" i "Beacon". Reszta niepotrzebna bo szkodzi więcej innym niż graczowi, który robi TK. Metodą karania za TK może być przykładowo (to wdrożyłem w praktyce na GG5): "jeśli zabijesz 5x na mapie i każdy da Ci karę (nie zrobi forgive), to automatycznie wylatujesz z serwera z banem na 5 minut" <- wystarcza do ostudzenia głów
- kampienie - są pluginy do mierzenia ile gracz biega po mapie. Jeśli biega za mało (czytaj: kampi), to po respawnie można go ukarać, np. jeśli powyżej 40% gry czasu spędza w bezruchu, to znaczy że kampi. Im bardziej kampi tym więcej HP mu zabiera serwer po każdym respawnie. To tylko jedna z metod karania - jest wiele.
- Wymuszanie rate, cmdrate i updaterate tuż przy wejściu na serwer. A jak za małe, to disconnect gracza z informacją co ma sobie ustawić (wpisać w konsoli).
- Ocenianie map - tego nie ma na Vectrze a powinno być. Najsłabsze mapy według ocen graczy mogłyby być wyrzucane i zastępowane nowymi.
Dzięki za uwagę
Co do wątku osób kompetentnych na admina: ja myślę, że jednak kilka by się znalazło nawet na GG DM @ Vectra.
Mrozu nie musze znac wysztkich adminow prawda jest jedna ze gdy jest potrzebny admin to go nie ma!!! Nie interesuje mnie pozycja admina jak twoj kolega wyzej powiedzial bo liznanie jajek dla innych to jego posada ja wpadam an vectre pograc a nie uzerac sie z dzieciakami to jest twoje zajecie nie moje ale widocznie z tego tez sie nie wywiazujesz.
PW nie dochodzą, Scalator jak to czytasz to dopisz mnie do uprawnionych do dostępu na ftp i konto shellowe bo nic nie zrobię ;P
_________________ Gość has been killed by Dup Szot | XaZaX's Knife
Dup Szot | XaZaX won!
"Jeżeli wszystko inne zawiedzie, padnij. Nie jest to dobra strategia defensywna, ale na chwilę lub dwie znacznie podnosi na duchu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum